Cuba Libre en de stiekeme kreeft

Door: Ivo & Mayke

Blijf op de hoogte en volg Mayke en Ivo

25 Juli 2011 | Belize, Caye Caulker

A long long time ago (voor ons gevoel dan!) zaten twee gringo’s in het vliegtuig naar Cuba. Zich erop verheugend cuba libres te drinken in het oude Havana, salsa te dansen in Santiago de Cuba en paard te rijden rond Vinales. Maar vooral ook te genieten van het carribische sfeertje en die vriendelijke lieve Cubanen te leren kennen en een beetje Spaans met ze te wisselen. Dat bleek dus 1 kant van Cuba!! Bij aankomst op het vliegveld was het alles behalve relaxed; we werden verwelkomd door militairen en personeel dat ons streng en autoritair interviewde wat we kwamen doen in Cuba. Mayke werd er zo nerveus van dat ze gelukkig benadrukte dat we eerst nog een paar dagen in de USA waren geweest……niet handig met een embargo dat al 30 jaar duurt! Na overleg met een collega, mochten we dan toch het vliegveld verlaten. For sure, Cuba is nog steeds een socialistisch land waar (naast principes als gelijkheid, loyaliteit en harmonie) vooral ook controle, machtsmisbruik en intimidatie gelden. Wij voelden ons iig ook behoorlijk geintimideerd! Na het nodige ge-psssst, geloer en gedoe ( wat de komende 2 weken dagelijkse kost zou blijken) hadden we eindelijk een taxi naar Havana. Om 4 uur s’nachts kwamen we in het hotel aan en de hele stad leek nog wakker; kletsend en dansend met flessen rum kwamen we groepen jongeren tegen. Blijkt elke nacht vrij druk te zijn op straat, gezellig!

Havana is prachtig!! De tijd staat hier zeker stil. Amerikaanse Chevy’s en Caddillac uit de jaren ’50 rijden door een stad met bijna alleen koloniaalse gebouwen uit de jaren ’20 en ’30. De helft is helaas in zeer slechte staat, maar als je daar doorheen kunt kijken zie je hoe de Spanjaarden en later de Amerikanen hier met geld hebben gesmeten! Wat een luxe en grandeur, hoe prachtig moet het er rond 1900 uit hebben gezien! In de jaren ’50 maakten de rijke Amerikanen hier de dienst uit. Zij bezaten grote lappen grond, woonden in de grootste villa’s en importeerden de mooiste auto’s vanuit de USA. Vooral ook de Amerikaanse maffia heeft hier behoorlijk gefeest, gegokt en zich misdragen. Het blijkt zelfs dat, onder het mom van een must-see Frank Sinatra optreden, de grootste maffia-meeting ooit in Havana was! Niet vreemd dat veel Cubanen denken dat alle westerlingen loaded zijn! Dit wordt nog eens versterkt door de ‘toeristen-pesos’, valuta waar wij als toerist mee betalen en dat 24x zo veel waard is als de locale pesos. Zo komt het dat je een cocktail drinkt op een terasje, waar een Cubaan twee weken voor moet werken. Of dat je voor dezelfde taxirit 24x zoveel betaalt. En uiteraard gaat dit allemaal naar de staat en niet naar de lokale bevolking.

Een gedeelte van de stad is mooi gerenoveerd; Habana Vieja en Habana Centro, maar hier zie je vooral toeristen. Daarbuiten zijn de straten vaak nog half verhard en de huizen vervallen. De mensen zitten tot diep in de nacht op straat, spelen domino, schaak en hangen wat. De staatswinkeltjes zijn vaak maar half gevuld en vaak staat er een behoorlijke rij voor de deur. We worden continu aangesproken door mensen die iets aan je willen slijten: een taxirit, een tour, souvenirs, een kamer, sigaren, rum…….en dit doen ze best op een agressieve manier. Hey pssst, hey sir, amigo, hey lady. We zijn binnen een dag expert in het ‘no gracias’ en het stoicijns doorlopen. Maar we hebben zeker ook leuke ontmoetingen gehad, vooral in de casa particulares ( bij families in huis) waar we verbleven. Waarbij we wel merken dat men niet snel in het openbaar hun politieke mening geeft of zich negatief uitlaat over Cuba, haar leiders en haar inwoners. De sociale controle is er groot.

We hebben van het Caribean festival genoten in Santiago de Cuba met optochten, muziek en heel veel rum. Per auto ( van het merk Geely?????, waar altijd wel een lampje op het dasboard brandt) de zuid-kust ontdekt en heerlijke Cubaanse gerechten geproefd bij ‘onze familie’. Zelfs een keer stiekem kreeft gegeten ( mag de familie eigenlijk niet aanbieden, alleen staatsrestaurants). In het westen hebben we een prachtige paardrij-tocht gemaakt in de omgeving van de tabaksstreek Vinales, sigaren gerookt, aan een afgelegen strandje liggen bakken en het carnaval meegemaakt. Estaban bien, muy bien! Che Chevera is hier nog steeds de held en Fidel Castro staat nog steeds overal op afgebeeld. Maar toch hebben we het idee dat de mensen klaar zijn met het socialistische bewind. Ze willen vooral meer vrijheid, meer commerciele mogelijkheden en kunnen gaan en staan waar ze willen zonder dat een agent hen aanhoudt en alles van ze wil weten. … Cuba libre! Wat er gaat gebeuren na de Castro’s? Niemand weet het precies.

Met een dubbel gevoel hebben we afscheid genomen van Cuba; wat een prachtig land en een fascinerende historie en cultuur, maar wat een beperkend systeem.

We moesten echt even bijkomen en dat hebben we ook gedaan in Cozumel, Mexico. Opeens weer overal westerse shops, volle winkels, Amerikaanse merken en nieuwe auto’s. Onze eerste duikjes gemaakt en de komende weken gepland. We zitten nu in Belize op een heel klein eilandje; Cay Caulker. Het bestaat uit 2 ‘hoofd’ zandwegen, een paar barretjes en rasta-mannen op beachcruisers. Top! Morgen gaan we het rif verkennen en hopelijk overmorgen de befaamde blue hole…..

Later mon!

• 26 Juli 2011 - 07:34

Kelly:

Wat een heerlijk verhaal weer, ik gedachten zwerf ik met jullie mee! Heel veel plezier in belize (bizar he ineens rasta mannen die engels praten?), lekker duiken en niet teveel grote beesten fotograferen want dan moet ik echt nog eens terug :)
    Veel liefs vanuit een very rainy Amsterdam xxxx

• 26 Juli 2011 - 08:37

Inge:

goodbye Cuba, welcome Belize! Met Google Earth op mijn Ipad is het een fluitje om jullie te volgen. Big Mama is watching you! Stelletje boffers, wij vangen alle regen hier wel op, hoor. Veel plezier met die knappe rasta mannen, Mayke! Hoe staat het met jouw rasta, Ivo, hoe ver ben je al?
    liefs vanuit een miezerig Ulvenhout xxxx

• 26 Juli 2011 - 11:19

Yvette:

oh.. wat een prachtig reisverslag! jaloers.. zit ik hier mn koffer te pakken om naar zeeland te gaan! lekker in de regen op t strand :)
    dikke kussen vanuit Breda/dishoek

• 26 Juli 2011 - 11:20

Jeanne Douma:

Ook ik heb even genoten van jullie verslag over het verblijf in Cuba.
    Wel heel bijzonder wat je aan het doen bent.
    Heel veel plezier en vanaf nu blijven ook wij jullie een beetje volgen.
    Groeten uit het koude, natte en met veel bogen versierde Didam. (schuttersfeest, wel je nog wel1).

• 26 Juli 2011 - 11:33

Daan & Annelies:

He lieverds!

Wat fijn om weer een bericht van jullie te lezen, zoals je bij de andere reacties al hebt gezien is het hier nogal regenachtig, Bretagne was helaas niet veel beter. Wij gaan net als Yvette en Joost zeeland beproeven, er wordt beter weer voorspeld... we shall see.

Wij zijn heel benieuwd hoe jullie Belize vinden en natuurlijk hoe de Blue Hole gaat zijn... wij kijken weer uit naar jullie volgende bericht!!!!!

Dikke kus Daan & Annelies

• 26 Juli 2011 - 14:08

Suus, Tim En ?????:

Hallo lieverds,

Even een kort berichtje uit het altijd zonnige Amsterdam. Vandaag 26gr, stralende zon en lekker zee briesje....neeehhh, dit houd ik niet langer vol zonder vol te schieten....het is hier bar, boos, regenachtig, deprimerend en uitzichtloos maar toch slaan we er ons weer doorheen met jullie heerlijke reisverhalen! Ik zou zweren dat er na jullie verhaal zowaar rum in mijn kopje thee zit, smaakt heeerlijk! Veel plezier op Belize en blijf die verhalen en foto's laten komen, half Nederland rekent zo'n beetje op jullie voor het broodnodige vakantiegevoel!!

Dikke kus van ons

• 27 Juli 2011 - 08:26

Wow!:

Mucho dangeroso en plesanto zo te horen! Fijn dat jullie zo'n leuk reisverslag maken iedere keer, heb ik toch een beetje het gevoel dat ik erbij ben :)

Dikke kus Wen en Youpie

• 30 Juli 2011 - 13:47

Tim & Esther:

Tjee! Wat een mooi verhaal. We leefden helemaal met jullie mee! Heel veel plezier in Belize! We wachten met smacht op het volgende verhaal! Dikke kus van ons

• 06 Oktober 2011 - 08:14

Jeanne Douma:

hallo Ivo en Mayke

als ik het goed heb zitten jullie dus in Nieuw Zeeland en ben je over de helft van julie reis en nog heel veel voor de boeg.
    Inmiddels ben je ook "oom" geworden van een mooi meisje.
    Zul je toch ook wel nieuwsgierig naar zijn of is het een beetje ver weg.
    Maurice is inmiddels ook oom en dat betekent voor ons dus opa en oma. Heel, heel leuk.
    Ook een meisje Sophia.
    Hier is het herfst en aan de andere kant ben je in het begin van het zomerseizoen denk ik.....
    Wilde alleen maar even laten weten dat ik wel een beetje op de hoogte blijf van jullie bijzondere reis.
    Heel veel groeten, succes en plezier.
    Jeanne Douma

• 26 Februari 2012 - 08:20

Miranda Jansen:

Wat super en wat een mooie foto's! Zo herkenbaar je verhaal, krijg er helemaal heimwee van..Wij hebben jaren geleden ook een rondreis door Cuba gemaakt. Cuba zat zo in mijn hart dat we er ook op huwelijksreis heen zijn geweest, maar toen meer om te relaxen.. Das andere koek daar:S Maar ook toen natuurlijk nog wel een dagje naar Havana geweest. Zie veel herkenbare plekjes op jullie foto's, soms zelfs op dezelfde plek genomen, grappig!
    Voor ons voorlopig even geen verre reizen meer. Camping of weekje Turkije all-in is ook best leuk hoor.. hahaha
    Geniet nog lekker van jullie mooie reis en van elkaar!
    groetjes Miranda

• 19 April 2012 - 07:56

Wim En Marian:

Hoi Ivo en Maayke
    Wij hebben met veel plezier jullie reisverslagen gelezen,geniet nog van de laatste dagen vakantie
    en een goede thuisreis.groetjes Wim en Marian