Bahala na!
Door: Ivo en Mayke
Blijf op de hoogte en volg Mayke en Ivo
01 Januari 2012 | Filipijnen, Manilla
Hele dikke knuffels voor jullie allemaal vanuit Malapascua, een inie mini eilandje in de Filipijnen. Met wuivende palmen, parelwitte stranden, Thresher sharks, vuurwerk en feestende Filipino’s hebben we 2012 ingeluid. Het beloofd een goed jaar te worden!
Na een week op een live-aboard (duiken, duiken en duiken) in de Thaise wateren te hebben gedobberd, zitten we nu al weer bijna 3 weken in de Filipijnen en we zouden er gemakkelijk nog vele weken aan vast kunnen plakken ( we hebben ons visum al verlengd). Pas sinds WWII onafhankelijk en daarvoor gekoloniseerd door de Amerikanen en daarvoor de Spanjaarden (350! jaar). De Spanjaarden brachten het katholicisme dat ook nu nog heel sterk aanwezig is. De Amerikanen het onderwijssysteem, het engels en de films. Maar de Filipijnen proberen nu hun eigen weg en identiteit te vinden, we merken dat we door een land in ontwikkeling reizen.
En wat een land! 7011 eilanden met de meest prachtige strandjes en azuurblauw wateren en wowza! duikspots!! Maar ook vulkanen, rijstterassen en jungle….alles lijkt aanwezig. Maar vooral ook de Filipino’s; de altijd happy en smiling Filipino’s zijn fantastisch. Hun levensvisie: “Bahala na”, wat gebeurt dat gebeurt en we proberen er wat van te maken, inspireert. Go with the flow en geen geklaag, in het kwadraat!
Helaas maakt het land ook op een andere manier veel indruk op ons. Het is een land waar alles mogelijk is; in de positieve en negatieve zin. Idylische eilandjes wisselen zich af met grote, vieze steden waarin armoede en sekstourisme overduidelijk aanwezig zijn. Op veel plekken lopen westerse 45- plussers met bierbuiken met té jonge meisjes aan de arm, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Vooral in Manila kun je niet om de go-go bars en prostituees heen. Ook de zwaar bewapende beveiligers die bij veel zaken voor de deur staan vallen op. Maar helaas ook de vele straatkindjes die met vodden en vieze toetjes komen bedelen. Pffff best pittig allemaal.
Gelukkig maken we hele leuke en mooie dingen mee, waardoor de Filipijnen voor ons toch vooral een positieve ervaring is. Samen met onze vrienden, Michelle en Pascal, hebben we superduiken in Sabang gemaakt en zijn er veel te lang blijven plakken! Heel veel nieuwe vissen en onderwater-wezens voor ons! Met een privé jeepney ( het locale vervoersmiddel; een blikken bus/jeep beschilderd met vlammen, maria’s etc.)zijn we door het binnenland van Mindoro eiland gereisd,met als eindbestemming Boracay. Boracay is hét vakantie eiland van de Filipijnen, het heeft een prachtig strand en alles is ingesteld op luxe, relaxen en pamperen. Mooie plek om de kerst door te brengen! Palmbomen én kerstbomen in het witte zand, Bob Marley songs gevolgd door Mariah Carey’s “All I want for xmas…..” en Filipino’s mét kerstmuts op, die ons een merry x-mas wensen terwijl het 30 graden is. We hebben een goed feestje gevierd met de blote voetjes in het zand. Zó anders, maar zeker iets waar we aan kunnen wennen!! Wie doet er mee volgend jaar?!
Na de kerst zijn we naar Cebu eiland gevlogen; het dichtsbevolkte eiland van de Filipijnen. Cebu stad heeft de tourist weinig te bieden en we zien veel armoede en schrijnende gevallen. Paradijs heeft hier zeker een schaduwzijde. Maar Malapascua maakt alles weer goed. Het is klein, low-key en sfeervol. Geen auto’s; een zandpad langs het strand is hier de hoofdweg. S’avonds gaan de lichtjes in de palmbomen aan, spelen de locale kindjes op het strand en de bbq staat klaar. Op oudjaarsdag zijn we om 4.30u opgestaan om naar een duikplek te varen waar je thresher sharks kunt zien en met deze sierlijke haaien hebben we het jaar afgesloten…….wat een kado! We zouden eigenlijk morgen weer doorreizen, maar jullie begrijpen wel dat we nog wat daagjes blijven op dit mooie stekkie. Nog zoveel duiken te maken en nog even niet uit deze relax- modus willen komen!
Wat Filipino weetjes:
-Filipijnen spreken mannen aan met ‘sir’ en vrouwen met ‘mam’, samen worden we begroet met “Hello mamsir”, haha!
-Ook hier houden ze van chaos; alles praat, schreeuwt en krioelt door elkaar als er meer dan 3 mensen bij elkaar komen. Het is ongeloofijk hoeveel geluid ze kunnen produceren.
-Ja, ze eten écht eieren met een feutus (en veertjes en pootjes ) erin als een delicatesse.
-Karaoke en Videoke is een big deal hier en waar een feestje is, is zo’n apparaat aanwezig. We zagen ze zelfs een bakbeest van een tv naar een strand bbq sjouwen, groot verlengsnoer mee en klaar!
-Tricycles zijn naast jeepneys het meest gebruikte vervoersmiddel. Het zijn brommertjes met een zijspan waar werkelijk alles en iedereen in –en op gezet wordt; hele families, schoolklassen, bouwproducten, varkens en kippen, you name it….they will stack it!!!
Bye Bye!
01 Januari 2012 - 09:28
Annelies:
Wij doen volgend jaar mee... en wij gaan in 2012 die Filipijnen ook maar eens opzoeken!
X -
01 Januari 2012 - 09:38
Daan:
Hoog Sipadan gehalte daar?
Klinkt allemaal super!
Nu maar eens wat foto's gaan plaatsen van de Filipijnen, we zijn benieuwd!
Hier alles gewoon grijs en nat... -
02 Januari 2012 - 02:49
Michelle:
Heerlijk om deze ervaringen met jullie te beleven :) -
02 Januari 2012 - 11:42
Jolie, Suus En Tim:
Hallo lieve schatten, wat een heerlijke verhalen en foto's! Het kriebbelt ontzettend om de donkere en natte dagen hier in te ruilen voor de tropische sferen aldaar de komende jaren! Jullie kennen nu de stekkies, de beste karaoke (beach)barretjes en de lekkerste eetstalletjes. Ik moet je eerlijk zeggen IWO, die tato staat je goed! Bizar trouwens om te zien wat voor een weer het daar is en jij vrolijk op het strand zit met je tato en een drankje!
Hier hebben we heel dienstgetrouw 1ste en 2de kerstdag bij ouders en schoonouders gevierd en lekker gewerkt tussen kerst en O&N. O&N hebben we trouwens met z'n drietjes gevierd dit jaar, al lag Jolie de hele nacht (gelukkig) op 1 oor. We leven toe en smachten naar het weekje skien wat alweer bijna op de planning staat!
Hebben jullie al een idee waar de reis hierna naar toe gaat?
Veel liefs en al het beste voor 2012 van ons,
Dikke kussen! -
03 Januari 2012 - 21:14
Janneke:
wij willen natuurlijk wel bewijzen zien dat die feutussen echt te eten zijn; met vleugeltjes en veertjes!!!!