Chucho’s and chocolate chip cookies
Door: Ivo & Mayke
Blijf op de hoogte en volg Mayke en Ivo
16 Augustus 2011 | Guatemala, Panajachel
Onze route: van San Ignacio in Belize naar Flores in Guatemala, naar Palenque en San Cristobal in Mexico om vervolgens in zuid Guatemala de grens weer over te steken en naar Quetzaltenango en Lago de Atitlan te reizen.
In San Ignacio hebben we een prachtige jungletocht gemaakt met als hoogtepunt cave-tubing; op een autoband een rivier af, dwars door de jungle en door grotten met gigantische stalagtieten -en mieten heen….. en er was verder helemaal niemand!!! Deze staat toch wel hoog in de top 10 hoor! We zijn sowieso helemaal weg van de Belizeans; super open en vriendelijk met dat vleugje rasta er doorheen en erg trots op hun land en hun mooie natuur. Veel groene projecten en bewuste mensen dus in Belize.
Van Belize naar Noord-Guatemala was een behoorlijke overgang; terug naar het Spaans, rijden op onverharde wegen ( uur na uur na uur), smoezelige stadjes, veel troep op straat en minder open mensen. Veel politie op de weg en veel checkpoints, even omschakelen dus. Reizen is soms best taai! Maar onze bestemming in het noorden heeft veel goed gemaakt. De ruines van Tikal, gelegen in de jungle en nog lang niet helemaal opgegraven en gerestaureerd zorgden voor weer een Indiana Jones- gevoel. Ook hier hartstikke rustig, dus we konden deze oude stad ongestoord ontdekken en overal op en onder klauteren. Brulapen, tropische vogels en insecten zorgden voor de nodige achtergrondmuziek en boven op de hoogste tempel, uitkijkend over die jungle voelden we ons toch wel heeeeel erg prima! En de beloning s’avonds zijn het lekkere eten en de biertjes (die hier veel beter smaken dan thuis) en een heerlijk rozig gevoel. Reizen is geweldig!
De volgende dag trouwens weer wat minder: 8 uur reizen voor de boeg, naar Mexico. Helaas niet een trip over de gangbare wegen. Weer over die zandwegen, weer ontbijten met chips, weer langs die groezelige grensstadjes, weer geen werkende wc’s, weer wordt er geld van ons afgetroggeld bij de grens ( en dan zijn Mexicanen en Guatemalteken even erg!)…. Maar opeens zit je met al je spullen op een klein houten bootje op een junglerivier en steek je de grens over( wat uiteraard niet van te voren wordt aangegeven) en ben je weer helemaal betoverd.
Palenque en San Cristobal de las casas waren ook echt prachtig. Na Palenque hebben we wel even voldoende Maya steden gezien, maar we hadden het niet willen missen. San Cristobal ligt hoog in de bergen dus we moesten weer behoorlijk bussen en voor het eerst moesten we onze spijkerbroeken en schoenen weer aan. Dat is raar! Ook weer een koloniaals diamantje met heel veel Maya’s nog in authentieke klederdracht. Elk bergdorpje heeft zijn eigen kleuren en symbolen verwerkt in de kleding en ze spreken allen dialect. Ze komen vaak tot aan je heupen en hebben hun savings in hun gouden tanden zitten (!), en hun kindjes zijn helemaal super schattige mini-mensjes. En ze verkopen de meest prachtige kleden, dekens en tassen, allemaal in folklorische patronen en kleuren. Mayke is dan ook helemaal los gegaan! We hebben geprobeerd iedereen te sponsoren op de markt!
We vinden het heerlijk om in elk stadje in het centrale park of op de locale markt te gaan zitten en gewoon te observeren. Vaak ontstaat er vanzelf contact met de locals en ben je voor je het weet een paar uur verder. Ondertussen slepen we ook iedere dag heel wat mee: chocolate chip cookies voor alle straathonden (chucho), snoepjes en speelgoed voor de straatkinderen (die er echt heel veel zijn!), fruit om uit te delen en losse munten voor de zwervers. Vooral de vele maya-kindjes die hele dagen op straat zwerven en proberen wat soeveniertjes te verkopen raken ons best wel.
Van Mexico naar het zuid- westen van Guatemala. Dit gebied bestaat vooral uit de hooglanden. Het is rauw, dun bevolkt, koud en minder toeristisch dan de rest van Guate. Berg op en berg af, veel landverschuivingen en veel mensen lopend langs de snelweg. We zijn hier niet lang gebleven.
Waar we wel hebben genoten is in Panachajel, een dorpje aan het meer van Atitlan omringd door 3 vulkanen. What a view! 3 gigantsiche reuzen die boven het meer uitrijzen en je heel heel klein laten voelen in je kleine bootje op het meer. Ook hier weer prachtige maya-mensen in klederdracht gezien en werkelijk overdonderd door de natuur. Wat is NL toch plat!
We kunnen nog zoveel meer vertellen, maar de foto’s laten genoeg zien.Hopelijk lukt het om die er morgen op te zetten.
hasta luego
17 Augustus 2011 - 05:30
Lieke:
Wat een waanzinnige reis!!! Heel erg vet! -
17 Augustus 2011 - 08:09
Inge:
wie ver reist kan inderdaad veel vertellen! Heerlijk om met jullie mee te reizen in gedachten! Ben benieuwd naar de foto's! -
17 Augustus 2011 - 08:37
Sjaak En Dinie:
Lieve schatten wat een prachtig verslag en wat doen jullie onvergetijke ervaringen op.
Erg lief van jullie om aan de minder bedeelde te denken.
Dikke knuffel
Sjaak en Dinie -
17 Augustus 2011 - 10:26
Pascal:
nog honderd en zes dagen....... ( kan er een dagelijks terugkerend iets van maken)
kwijlen en dromen....... -
17 Augustus 2011 - 17:11
Annelies:
Aaahhhh.... heb net al jullie foto's bekeken.... wat HEERLIJK!!! Wat een leven. Serieus... ik zat te denken.. "wat nou als ik gewoon een ticket koop en jullie op kom zoeken......"
Ik ben echt zo blij dat jullie dit zo kunnen doen en zo lekker lang de tijd voor alles kunnen nemen, nergens aan te hoeven denken, alleen maar genieten..!
Geniet nog maar lekker door en blijf vooral veel foto's plaatsen en verhaaltjes schrijven, daar word ik zo blij van!!
Hele dikke kus Annelies
p.s. Missy is echt heel cool hahahaha -
30 Augustus 2011 - 05:17
Ika:
Hey! that looks familiar! I think we have a photo of us two there :)